NYNYKTER

Återhämtning är en fascinerande resa.

I början när jag försökte hålla mig nykter så var det enda jag tänkte på att jag ville fortsätta dricka. Jag tyckte verkligen att allt var tråkigt, men jag visste också att om jag började igen så skulle cirkusen också göra det. Det bästa rådet jag fick då, var ”vad som än händer ta inte det första glaset. Oavsett. Aldrig någonsin”. För mig var det en kamp. Faktiskt nästan varje ögonblick.

scribble.jpg

En dag i taget innebar för mig en minut i taget. Så småningom blev minuter till timmar och timmarna blev till dagar. Vad som förvånande mig var att den tillfälliga lösningen slutligen blev en längre tid. En månad blev tre och plötsligt började känna mig stark och stabil.  

Hur gick det till? Tre månader utan en drink eller drog. Jag måste säga att det där med att vara vaksam på första glaset var ett jäkligt bra råd. Det var i maj jag bestämde mig för att försöka sluta och jag minns varenda uteservering där folk satt och njöt av en kall öl i solen

Jag hatade alla som kunde sitta där och njuta. Varför fick dom och inte jag? Livet kändes orättvist. Det tog ett tag innan jag började tänka om. Jag började mer och mer fatta att för mig skulle det inte bara bli en kall öl i solen, det skulle bli den där hopplösa cirkusen igen. 

Att gå från det där olyckliga och hopplösa tillståndet av fullständigt beroende till att bli fri från begär och istället få må bra. Att först vara så besatt att varje minut handlar om att dricka, till att det går dagar, veckor och jag inte bryr mig, jag tänker inte på alkohol.


Nu har jag fått tillbaka min nyfikenhet, den hade i princip försvunnit. Märkligt att man inte saknat den men den dränks med mycket annat. Jag är mycket bättre på att lyssna, förut ville jag mest höra min egen röst. 

Jag kan fortfarande efter nästan ett år nykter och drogfri ibland känna det där suget, men jag har lärt mig att om jag bara fortsätter som jag gjorde från början och tänka ”Vad som än händer ska jag inte ta det första glaset” så försvinner suget. Det går snabbare och snabbare varje gång.