Vad kan en coach göra för dig?

Oavsett vilken ålder du är i, oavsett om du studerar, är hemmafru eller jobbar och upplever att du har fått problem med alkohol eller droger så kan vi hjälpa.

Vi arbetar olika beroende på vad problemet är och vem du är. Kortfattat kan man säga att en coach är en vägledare som själv har haft problem och nu lever ett nyktert och bra liv. Coachen finns för att personligen hjälpa och vägleda dig på din väg att bli nykter och drogfri. Vi kan möta dig efter du varit på behandling och hjälpa dig hitta balans och rutiner i vardagslivet under de första veckorna eller månaderna. Vi kan också hjälpa dig när du väljer att börja din resa mot lämplig vård, eller väljer att jobba med oss och våra metoder. Vi skräddarsyr motiverande samtal med socialt ramverk, allt individanpassas.

Varför är det viktigt att ha en personlig coach?

I början när man försöker bli nykter kan det vara en timme i taget som gäller. Att bryta en ovana som att dricka för mycket tar i genomsnitt ca en månad, de flesta behandlingshem erbjuder också en månads behandling. 

Men vad händer efter det? När du kommer tillbaka hem till din vanliga miljö, när vännerna har middag med vin? När det blir bråk med familjen och du känner dig frustrerad? Hur hanterar du om din partner plötsligt vill lämna dig, eller att du får sparken?

Många av oss som har druckit och använt droger under en lång tid och är vana att döva känslor. Nu ska vi möta livet på livets villkor utan att ta hjälp från kemiska substanser. Det är svårt och det tar tid att ändra sina vanor och tankemönster. 

Det finns alla möjliga triggers i vardagen för en beroende:

  • När tristessen kommer

  • När man känner sig ensam

  • Känslan av ångest

  • Andra som dricker

  • När man vill belöna sig

  • Sociala sammanhang

Och såklart möta människor eller situationer där man tidigare använt eller partajat.

Ibland kommer suget vid goda nyheter och firande ligger nära till hands. Ibland kommer suget från ingenstans, oftast har man sug i början av nykterheten med det kan komma tillbaka då och då under en lång tid. Efter en tid lär man sig att hantera känslorna kring sug och man vet att det går över, men i början kan det kännas som nästan helt omöjligt att övervinna i stunden. Det gäller att stå kvar när det blåser.

Så här kan vi hjälpa dig

Vi finns bara ett samtal bort och kan för det mesta möta upp dig. Coachen kan också finnas med dig i jobbiga situationer, innan eller efter viktiga möten, på jobbet eller med försäkringskassan, eller på cocktailpartyt. Oftast är det de små sakerna i tillvaron som brukar trigga ilska, oro eller rädsla hos oss som gör att vi vill använda igen. Våra samtal och kännedom om din situation hjälper dig genom utmaningar som är svåra att tackla själv. Vi motiverar dig att fortsätta vi vet hur det känns. 

Vi vet också att det är värt att rida ut stormen.

Hur länge jobbar man med en coach

Det beror såklart på var man befinner sig. Vårt koncept sträcker sig innan/under/efter, vi kan hjälpa till där du behöver oss. Du kanske har varit nykter ett tag men ska på en resa och vill ha stöd för att klara alla frestelser i ny miljö. Du kanske har för mycket i ditt liv och inte hittar tid för en månad på behandling. 

Hur funkar det praktiskt

Vi har flexibla tider och sitter på centralen mitt i city. Det är enkelt att få kontakt med oss. Är du motiverad nog är en coach med motiverande samtal, parallellt med självhjälpsmöten en utmärkt metod. Vi gör en individuell plan och har tillgång till läkare och provtagning hos oss. Betalningen är såklart baserad på vad du behöver och vilken tid som går åt. Vi hjälps åt att hitta rätt nivå. Vi är en ideell förening och våra metoder är utvecklade med Uppsala Universitet.

 

Vad kan en Coach inte göra

Vi kan inte vara nykter eller drogfri ÅT dig. Det kan som sagt vara en utmaning varje timme och varje dag under en tid och under den perioden vill vi försöka inspirera dig att fortsätta. Men, det är du som måste fatta beslutet att vilja.


sara2.png
Att bli nykter var till en början något av en kamp, men det var när alkoholen var borta och jag skulle börja leva ett annat liv som jag behövde min coach som mest. Jag tycker varje människa borde ha rätt till en coach!
— Sara, 35, 1 år nykter

Miljön där du coachas