Vad kan man göra som anhörig eller vän?

Att stå vid sidlinjen och titta på sin familjemedlem eller vän som dricker eller använder droger på ett destruktivt sätt är svårt. Man kanske inte förstår om personen vill ha hjälp eller inte. Någon med alkoholproblem har både ett fysiskt och ett psykiskt beroende. De kan ha problem med att kontrollera hur de dricker eller när. När problem börjar dyka upp drabbar de först den som använder såklart, men när det börjar förstöra både hälsan och professionella/sociala relationer, då bör man kontakta någon för hjälp. 

Välkommen till oss! Här följer några råd vad du kan göra:

Ring oss så kan vi hjälpa dig med vad du ska säga 

Det viktigaste är att din vän får reda på att du bryr dig. Att du är positiv och inte dömande. Du kan nämna den händelse som fick dig att börja kolla vilken hjälp som finns att få. Säg inte ”du är alkoholist och du måste få hjälp” säg istället ”jag bryr mig om dig, du är min vän och jag oroar mig för dig, jag ser att du inte mår bra

Förbered dig för både rimliga och orimliga svar, behåll ditt lugn oavsett.

Berätta att du talat med oss och att ni kan komma förbi oss för ett förutsättningslöst möte. Det kostar ingenting. Vi har gott kaffe.


Välj rätt tid och plats

De allra flesta vill inte erkänna att det finns ett problem och många skäms. Välj därför en plats där ni kan prata helt ostört. Försök välj en tidpunkt när din vän inte är upprörd eller stressad och helst nykter förstås.


Lyssna och visa medkänsla

Det bästa du kan göra är att vara helt öppen och ärlig med din oro kring användandet av alkohol och droger. Att du inte längre tror att personen på egen hand kan förändra sin situation. Vad du vill är att ta ett samtal tillsammans med oss för att se vilka olika möjligheter som finns till förändring. Det är inte ovanligt att personen är i förnekelse och kan till och med reagera med ilska. Ta det inte personligt. Ge det lite tid så din vän kan fatta ett eget ärligt beslut att följa med på ett samtal. 


Om din vän börjar sin resa att bli nykter

 • Visa din support och var ett stöd, lyssna

 • Ta inte på dig vännens alla ansvar

 • Låna inte ut pengar

 • Tala inte om vad du tycker är bäst för vännen

 • Tålamod, det är vanligt med återfall

Bli inte medberoende

Den emotionella delen att hjälpa någon man tycker om som är i missbruk påverkar ens eget välbefinnande. Det kan vara svårt att sätta gränser. Missbruk är en familjesjukdom som även drabbar vänner och arbetskamrater.

Du kan svara på några enkla frågor för att se om du har ett medberoende.

 1. Försöker du kontrollera någon annans alkohol- och drogmissbruk? 

 2. Är ditt största bekymmer hur du ska få någon annan att sluta använda alkohol eller droger? 

 3. Har du fått ekonomiska problem pga. någon annans alkohol- och drogmissbruk? 

 4. Känns det som om ditt problem är olikt alla andras? 

 5. Hotar du att lämna den beroende om han/hon inte slutar använda droger? 

 6. Känns det som om alla problem skulle lösa sig om missbrukaren skulle sluta ta droger? 

 7. Letar du efter gömda påsar, kuvert, rakblad, rör etc.?

 8. Har du övervägt att ringa den beroendes ”langare”, myndigheterna etc.? 

 9. Känns det som, om den beroende verkligen älskade dig så borde han/hon sluta ta droger eftersom du ber om det?

 10. Ljuger du för att täcka upp för den beroendes missbruk? 

 11. Är du rädd för att ta upp vissa saker av rädsla för att missbrukaren ska droga mer, skylla på dig eller göra dig illa? 

 12. Känner du dig förvirrad över hur du ska hantera situationer som är relaterade till drogmissbruk eller den beroendes beteende? 

 13. Hoppas du att varje gång du ser eller hör något om den beroendes användande av droger är sista gången? 

 14. Ger missbrukaren till synes ärliga löften som aldrig förverkligas?

* Dessa frågor är från 12-stegsprogrammet Co-Anon som är för anhöriga eller vänner till alkoholister och narkomaner. Om man svarar ja på 3 eller fler av dessa frågor så kan det betyda att du är medberoende och behöva stöd.

 

 

Kontakta oss

Ring eller maila oss. Det är alltid mer effektivt när en annan beroende pratar med en annan beroende. Kontakta oss så hjälper vi till!

Du kan självklart vara anonym.